2020 Tudem Edebiyat Ödüllü eserler raflarda

Türkçe çocuk ve gençlik edebiyatındaki yazınsal üretimi artırmak ve bu alanda emek verenleri yüreklendirmek hedefiyle düzenlenen Tudem Edebiyat Ödülleri meyvelerini toplamayı sürdürüyor.

Bu bağlamda, 2020 Roman Yarışması’nda dereceye giren kitaplar okurla buluştu. 

Kısa sürede edebiyatseverlerden yoğun ilgi gören eserler özellikle Bursa ve Ankara Kitap Fuarlarının en çok satan kitapları arasında yer aldı. 

Sevtap Ayhan’ın, birinciliğe değer görülen Düşünme(me) Oyunu isimli romanı, kederin neşeyle, reddin kabulle omuz omuza yürüdüğü bir büyüme hikâyesini sayfalarına taşıyor; yaşamın getirdiklerine ve götürdüklerine dair önemli sorgulamalarda bulunuyor.
 
Serdar Uslu’nun, ikinciliğe değer görülen Defne ve Diğer Baş Belaları isimli romanı, okurları sınırsız hayal gücü, ele avuca sığmaz kahramanlar ve katıksız mizah eşliğinde eşi benzeri görülmemiş bir dostluk, dayanışma ve mücadele serüvenine ortak ediyor.

Fatih Debbağ’ın üçüncülüğe değer görülen Arkadaşlar Arasında isimli romanı ise, çocuğa ve çocukluğa övgüde bulunurken yitip giden mahalle kültürünü günümüz ufaklıklarına duyumsatan sevgi yüklü bir anlatı sunuyor. 

Yazarlar Tudem Edebiyat Ödüllü kitaplarını anlatıyor:

Sevtap Ayhan “Düşünme(me) Oyunu”
Birincilik Ödülü

Mucizelerin çocuk zihninde yaşandığına inananlardanım. Çocukların, hayatla baş etmek konusunda âdeta büyülü bir gerçeklik algısından faydalandığını düşünüyorum. Bu olağanüstü yeteneğin hakkını teslim etme arzusu romanımı yazmakta en büyük motivasyonum oldu. Roman on iki yaşında bir çocuğun katı gerçeklerle olan içsel mücadelesini anlatıyor. Bir taraftan, tüm çocukları sadece okumak değil yazmak konusunda da yüreklendiriyor. Sınırsız bir düş gücü bahşedilen çocuklar neden küçük birer öykü ustası olmasın?

Serdar Uslu “Defne ve Diğer Baş Belaları”
İkincilik Ödülü

Çocukların hayatı sabote etme biçimlerini seviyorum. Yetişkinlerin, sırf onların gönlünü etmek için şehirleri salıncaklarla, alışveriş merkezlerini dev oyuncaklarla doldurmaları eğlendiriyor beni. Kerli ferli insanların, çocukların haylaz ellerinde kocaman peluş oyuncaklara dönüşmeleri, kafalarının, onların tuhaf sorularıyla allak bullak olması beni çok güldürüyor. 

Yetişkinler yanıt bulmak için soru sorarlar. Çocuklarsa en ciddi yanıtlardan bile soru çıkarmayı başarırlar. Evet! Yanıtlar aklı başında şeyler olabilir belki ama sorular hep yaramazdır. Ben de biraz yaramazlık yapayım ve bir çocuk kitabı yazayım dedim…

Fatih Debbağ “Arkadaşlar Arasında”
Üçüncülük Ödülü

Jorge Amado “İnsanın ana yurdu çocukluğudur,” diyor. Büyüyüp uzaklaşsanız da hep özlediğiniz bir yer olageliyor çocukluk. Orada mühim işler sıralaması pek olmaz, çünkü her şey istisnasız en mühim meselelerden oluşur. Şükürler olsun ki edebiyat var. Ve biz tüm bu mühim konuları konuşup yazabiliyoruz. “Arkadaşlar Arasında” tam da bu çocukluğun romanıdır. Çocukluğa, çocukluğuma bir ithaf ve övgüdür.
 

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -