Akın: “Fahiş zamlar Avrupa’da değil Türkiye’de”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de yeni yılla birlikte yapılan fahiş enerji zamlarına gerekçe gösterilen Avrupa’daki enerji fiyatındaki artışın iktidarın abarttığı kadar olmadığına dikkat çekti. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; AK Parti iktidarının Avrupa’da enerji fiyatlarının 4-5 kat arttığı iddiasını ülkemizdeki fahiş enerji zamlarına gerekçe olarak gösterdiğini anımsatarak, “19 Avrupa ülkesinin 2021 yılı enerji enflasyonu yüzde 26 olarak açıklandı. Başka bir deyişle enerji maliyetleri artsa da Avrupa kendi vatandaşına bunu yalnızca yüzde 26 olarak yansıtmış. Türkiye’de ise yüzde 127’ye varan zamlar yapıldı. Özetle fahiş zamlar Avrupa’da değil, Türkiye’de” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de yeni yılla birlikte yapılan fahiş enerji zamlarına gerekçe gösterilen Avrupa’daki enerji fiyatındaki artışın iktidarın abarttığı kadar olmadığına dikkat çekti. CHP’li Akın; kademeli tarife aracılığıyla 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla elektrikte yüzde 127’ye varan zamlar yapılırken; doğalgazda ise konut tarifesi yüzde 25; sanayi tarifesi de yüzde 50 oranında zamlandığını anımsattı. CHP’li Akın; iktidar sözcülerinin yapılan zamların gerekçesini Avrupa’daki enerji fiyatlarının 4-5 kat artışı iddiasına bağladığına işaret etti.

‘FAHİŞ ZAMMA BAHANE GERÇEK DEĞİL’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; şunları dile getirdi:

“İktidar fahiş zamları yapmadan önce Avrupa ülkelerinden örnekler verip enerji fiyatlarının 4-5 kat arttığını iddia etmişti. Ancak kısa zaman önce açıklanan veriler iktidarın bu söylemiyle çelişiyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 19 Avrupa ülkesinin oluşturduğu Avro bölgesindeki ülkelerindeki 2021 yılı ortalama enerji enflasyonunu yüzde 26 olarak açıkladı. İktidar sözcüleri ise 4-5 kat artışı sanki Avrupa’daki faturalara da yansıyormuş gibi anlatıyor. Başka bir deyişle iktidarın yaptığı fahiş zammın bahanesi abartıldığı kadar değil.”

‘FİYATLAR DÜŞÜRKEN İNDİRİM YOK, YÜKSELİRKEN ZAM VAR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Covid-19 pandemisinin ilk aşamasında enerji fiyatlarının düşmesine karşın iktidarın bu durumu vatandaşa indirim olarak yansıtmadığına dikkat çekti. CHP’li Akın; özellikle pandeminin ilk aylarında doğalgazın bin metreküp fiyatının 100 doların altına indiğini ancak iktidarın bunu vatadandaşa yansıtmadığına dikkat çekti. CHP’li Akın; 2021 yılında başlayan pandemiden kısmen çıkışla birlikte artan talep üzerine enerji fiyatlarındaki yükselişi iktidarın bahane ederek zam yapmayı tercih ettiğini dile getirdi.

‘FAHİŞ ZAMLAR AVRUPA’DA DEĞİL, TÜRKİYE’DE’

Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerinin Avrupa ülkelerinin kendi vatandaşlarına artan enerji maliyetini düşük yansıtmayı tercih ettiğini gösterdiğine işaret CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“İktidar fahiş zamlara bahane ararken Avrupa’daki zamları gösterdi. Ancak fahiş enerji zamları Avrupa’da değil, Türkiye’de yapıldı. 19 Avrupa ülkesinin 2021 yılı enerji enflasyonu ortalama yüzde 26 olurken; Türkiye’de 1 Ocak 2021 tarihinden bu yana elektrik faturalarına yapılan 3 zamla birlikte faturalar düşük kademede yüzde 85; yüksek kademede ise yüzde 180 oranında zamlandı. Aynı şekilde 1 Ocak 2021’den bu yana doğalgaz konut tarifesi yapılan 8 zamla yüzde 48 oranında arttı. Benzinin litre fiyatı ise 7,27 liradan 13,65 liraya çıkarak yüzde 87,7 oranında zamlandı. Motorin litre fiyatı 6,61 liradan 13,81 liraya çıkarak yüzde 108,9; LPG otogazın litre fiyatı 4,04 liradan 9,03 liraya çıkarak yüzde 123,5 oranında zamlandı.”

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -