Akın: ‘İndirim algısına karşın fatura yükü ikiye katlandı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının başta elektrik ve akaryakıt olmak üzere enerji faturalarında indirim yapıldığı algısının gerçeği yansıtmadığına işaret etti. CHP’li Akın, “Enerji faturalarının toplam yükü bir yıl öncesine göre iki kattan fazla artmış durumda. Memur maaşı ve asgari ücrete yapılan artışın tamamı henüz üç ayda gittiği için eriyip bitti. İktidar milli paramız Türk Lirasını ‘liracık’ yaptı.İndirim algısı oluşturan iktidar vatandaşı zamlı faturalarla baş başa bırakıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın 2022 yılıyla birlikte başta elektrik olmak üzere enerji faturalarında yaptığı fahiş zamların vatandaşın yükünü artırdığına dikkat çekti. Dört kişilik bir ailenin Mart 2021 tarihindeki enerji faturalarıyla Mart 2022 tarihlifaturalarını karşılaştıran CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

BİR YIL ÖNCE FATURA YÜKÜ 1060 LİRAYDI

“Dört kişilik bir ailenin 240 kilovatsaat elektrik tüketiminin Mart 2021 tarihinde faturaya yansıması 190 lira olarak hesaplanıyordu. Benzer bir şekilde ısınma amaçlı kullanılan doğalgazın 300 metreküp fiyatı da 540 liratutarındaydı. Dizel aracın bir depo akaryakıt masrafı da 330 liraydı. Buna göre ısınma amaçlı doğalgaz kullanan, asgari elektrik tüketimi yapan ve bir depo benzin harcayan bir ailenin enerji faturalarının toplamı 1060 lira tutarındaydı.

FATURA YÜKÜ BUGÜN 2075 LİRAYA ÇIKTI

Enerji faturalarına art arda yapılan zamların yanı sıra 2022 yılının başında gerçekleştirilen fahiş artış ise vatandaşın fatura yükünü katladı. Sözde indirim yapılmasına karşın Mart 2022’de 240 kilovatsaat elektrik tüketiminin faturaya yansıması 310 lira oldu. Isınma amacıyla 300 metreküp olarak kullanılan doğalgazın faturası 820 liraya yükseldi. Benzer bir şekilde dizel bir aracın deposu ise Mart 2022’de 1035 liraya dolmaya başladı. AK Parti’nin indirim yapıldığı söylemine karşın bir yıl sonra aynı enerji faturalarının toplamı 2165 lira oldu. 

İNDİRİM SAHTE; FATURA YÜKÜ GERÇEK

Buna göre dört kişiden oluşan bir ailenin gerçekleştirdiği asgari enerji tüketimlerinin toplam fatura yükü Mart 2021 tarihinden bugüne kadar iki kattan fazla yüzde 104 oranında artış gösterdi. Fatura yükünün bir yıl içinde ikiye katlanması, iktidarın enerjide indirim yapıldığı algısının da gerçek olmadığını gösterdi. Asgari tüketimde bile ikiye katlanan fatura yükü; memur maaşı ve asgari ücrette yapılan artışın neredeyse tamamını eritti. 

‘İKTİDAR TÜRK LİRASI’NI ‘LİRACIK’ YAPTI’ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; elektrikte KDV indiriminin faturalardaki yangını söndürmediğine dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“İktidar indirim illüzyonu oluşturarak vatandaşı yanıltmaya çalışırken; bu hafta gelmeye başlayan faturalar indirim algısını yerle bir etti. Yılbaşından bu yana ikiye-üçe katlanan faturalardaki 40-50 lira tutarındaki indirimin hiçbir anlamı yok. Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı hala geçerli. İktidarın yanlış ekonomi politikalarıyla Türk Lirasını liracık yaptı.”

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -