Asya piyasalarında karışık seyir hakim

Bugün Ne Bekliyoruz?

 Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir görmekteyiz. Japonya’da Nikkei225 Endeksi’nde sınırlı alıcılı, Topix Endeksi’nde sınırlı satıcılı bir seyir hâkim. Güney Kore Kospi Endeksi yataya yakın satıcılı seyretmektedir. Hong Kong ve Çin’de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı olacak. ABD endekslerinde pozitif kapanışların ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir. Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği yönündeki iddiaların gündeme gelmesinin ardından Batı yaptırımlarının genişleyebileceğine ilişkin beklentilerin artmasıyla petrol fiyatlarındaki yüksek seyir piyasaların odağında olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlarının enerji ithalatını kapsayıp kapsamayacağı petrol fiyatlarının seyrinde belirleyici olacaktır. Bugün dünya genelinde PMI verileri takip edilecek. Ayrıca, bu yıl oy hakkı bulunan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinden Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard’ın konuşması takip edilecek. Yurt içinde mart ayı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) açıklanacak. TÜFE bazlı REDK aralıkta dip görmesinin ardından ocak ve şubat aylarında yükselmişti. Ayrıca, dün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından bugün TCMB enflasyon değerlendirmesinin bulunduğu Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Borsa İstanbul’da yükselişin devam etmesini beklemekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa’da hisse endeksleri %0,05-1,35 aralığında artarak yeni haftaya pozitif görünüm ile başladı. DAX Endeksi %0,50, FTSE 100 Endeksi %0,28 ve CAC 40 Endeksi %0,70 arttı. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,90 artarak ABD hisse endekslerindeki yükselişe öncülük etti. S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri sırasıyla %0,81-%0,30 artış kaydetti. EUR/USD paritesi %0,65 düşerek 1,10 seviyesinin hemen altında fiyatlandı. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 99 puana yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %2,40 düzeyinde yatay seyir izledi. Ons altın %0,5’e varan değer artışı kaydetse de son haftalarda görülen yatay bant hareketi sürdü. Brent petrol %1,58 artarak varil başına 106USD’ye yükseldi.

BİST100 Endeksi beklentilerimiz doğrultusunda haftaya yükseliş ile başladı. Gün boyunca yukarı yönlü hareketini sürdüren endeks %2,65 artarak kapanışı 2.311,40 puan düzeyinde gerçekleştirdi. USD/TRY kuru stabil kalırken EUR/TRY kuru EUR/USD paritesindeki gerilemenin etkisiyle %0,71 düştü. Gram altın 912 TL seviyesinde yatay alıcılı olarak fiyatlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin tüketici ve üretici enflasyonu rakamlarını açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu %61,14 ile beklentilerin hafif üzerinde ve son 20 yılın zirvesinde gerçekleşti. Tüketici enflasyonu aylık bazda ise %5,46 oldu. Yıllık üretici enflasyonu %114,97 seviyesine yükselirken ÜFE-TÜFE arasındaki makas 53,8 puanla rekor tazeledi. Aynı zamanda TCMB gösterge faizi ile TÜFE arasındaki fark 47,1 puan ile rekor kırdı. Ana gruplardan en yüksek artışı ulaştırma %99,12 ile kaydederken gıda ve alkolsüz içecekler %70,33 ile takip etti. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü mart ayı verilerine göre 8,24mlr USD değerinde dış ticaret açığı oluştu.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -