BİST100 endeksi

Borsa İstanbul, Perşembe günkü pozitif seyrinin devamını getiremeyerek Cuma günü yatay hareket etti. BİST100 endeksi, haftanın son işlem gününde %0,49 oranında düşüşle 2.439 seviyesine geriledi. TCMB Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Rapora göre; reel sektörün yabancı para borcu gerilerken, kur riski göstergelerinde iyileşme sürüyor. Bankacılıkta aktif kalitesi olumlu görünümü koruyor. Raporda, Rusya – Ukrayna çatışması ve Çin’de artan vaka sayılarına karşı alınan karantina önlemlerinin, küresel iktisadi faaliyet üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu belirtilerek, artan küresel gıda güvenliği belirsizlikleri ile emtia fiyatları ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviyelerin, küresel ölçekte enflasyonist baskıların sürmesine neden olduğu vurgulandı.

Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde 16,25 seviyesinin hemen altında işlem gördü. Bu ay %10 yükselen ve Aralık’ta görülen tarihi zirve sonrası en yüksek seviyeye çıkan kuru, geçen hafta yapılan TCMB faiz toplantısının ardından 16,20 – 16,40 aralığında dar bir bölgede işlem görüyor. Faizin sabit  tutulmasının  ardından kurda kısa süreli bir hareket olmasının ardından fiyat 16,40’lara yükseldi. Ancak süper bono / enflasyona endeksli yatırım aracı haberlerinin tekrar gündeme gelmesiyle sert geri çekildi.

Bu hafta yurt içi piyasalarda gündem yoğun olacak, 2022 yılı birinci çeyrek büyüme verisi, Mayıs ayı enflasyonu ve Mayıs ayı İmalat PMI verileri açıklanacak. Merakla beklenen enflasyon verisi ise TÜİK tarafından Cuma günü açıklanacak TL’deki değer kaybı, Rusya Ukrayna gerginliği, emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir ve yurt içi dinamiklerle birlikte enflasyon yaklaşık %70’lere kadar dayanmış durumda.

ABD tarafında ise bu hafta gündem ADP Tarım Dışı ve Tarım Dışı İstihdam verisi olacak. FED’in sıkılaştırma döngüsünün nispeten kısa ömürlü olabileceği yönündeki beklentilerin artması ile Cuma günü ABD doları değer kaybederek bir ayın en düşük seviyesine indi. ABD dolar endeksi, düşüşle 101,75’e geriledi.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -