Çavuşoğlu: “Sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nda açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

“Ukrayna’da akan kanın bir anca önce durdurulması için çaba sarfediyoruz. Diplomasiyle çözülmesini istiyoruz. Bundan bölge ülkeleri zarar gördü. 24 Şubat’ta sorunların diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulması  için çaba sarfettik.Cumhurbaşkanımız Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Bende aynı şekilde mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştridim. 

Bugün bu toplantıyı Antalya’da gerçekleştirdik. Burada gerçekleştirilmesi de anlamlıdır. Türkiye’nin ulusal pozisyonunu saklı tutmak üzere kolaylaştırıcı yol izledik. İnsani boyutun önceliğine dikkat çektik. Savaşın ortasında kalan sivillerinde bir an önce kurtarılmasının gerektiğinin altını çizdik. Bunun için sürdürülebilir ateşkese ihtiyaç var. insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulaması gerektiğini bir kere daha vurguladık.

Özellikle bugün Mariupol’da insani koridorun açılması gerektğini söyledik. Taraflar bunu ilgili kişilele görüşeceklerini dile getirdiler. Sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Bir görüşmede mücizeler beklenememlidir ancak bu toplantı önemli bir başlangıçtır. Özellikle liderler düzeyinde de gerçekleşmesi gündeme geldi. 

Toplantının yeri önemli değil bu düzeyde müzakerelerin bir an önce başlamasıydı. Bu süreci biz desteklemeye devam edeceğiz.  Davetimizi kabul eden bize duydukları güven için ve bu toplantıya katılan mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’ya huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.

Soru-Görüşmedeki atmosfer nasıldı.?

Bu görüşme kolay bir ortamda gerçekleşmedi. Bir tarafan savaş devam ediyor. Tüm zorluklara rağmen medeni bir toplantı gerçekleştiğini söylebilirim. Herhangi bir gerginliğe yol açan ses tonunu yükselten bir görüşme olmadı. Bu ilk defa gerçekleştirilen bir toplantı. Tüm taleplerin karşılanmasında benimde öyle bir beklentim yoktu tabi. Bu toplantının devam etmesini elbette isteriz. Biz yine ev sahipliği yapmak isteriz. Başka yerda yapmak isterlerse ona da saygı duyarız. 

Türkiye olarak gayretimizi sürdüreceğiz. Bu toplantıda tüm sorunların çözülmesini kimse beklemiyordu ama böyle bir başlangıcında yapılması gerekiyordu. Tarafların siyaasi olarak bir araya gelmesi bundan sonraki görüşmelere de liderler olarak karşı olmamaları ilerde de görüşmlerin olabileceği umudunu artırdı. Müzakereler devam ederse bir sonuca varılır.” 

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -