“Çin-Türkiye Dostluk İlişkileri İçin İki Ülkenin Gençleri Ne Yapabilir?” konulu etkinlik düzenlendi

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Liu Shaobin: İlişkilerimizi güçlendirerek birbirimizi daha iyi tanıyabiliriz. Siz gençler bunun üstesinden gelip emperyalizme karşı zafer kazanacak.

Çin Türk Öğrenci Birliği ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği bünyesinde ve CRI Türk’ün medya desteği ile ortaklaşa düzenlenen, “Çin – Türkiye Dostluk İlişkileri İçin İki Ülkenin Gençleri Ne Yapabilir?” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin Halk Cumhuriyeti Ataşesi Zheng Qian, Türk Öğrenci Birliği Başkanı Utku Güngör, değerli şairimiz Çin Komünist Partisi (ÇKP) Marksizm Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Wang Wei ve Türk Öğrenci Birliği’nin üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Liu Shaobin, “Çin Türkiye ilişkilerinin gelişmesi sizlere bağlı, Türkiye ve Çin iki büyük hegemonyacılığın yaygınlaşması ile birlikte dünya barışı ve ülkelerarası iş birliği çok daha zor olmaya başladı lakin inanıyorum ki kadim devletin temaslarını güçlendirmeleri gerekmektedir. İlişkilerimizi güçlendirerek birbirimizi daha iyi tanıyabiliriz. Siz gençler bunun üstesinden gelip emperyalizme karşı zafer kazanacak. Asya’nın iki kadim ülkesi küresel barışı sağlayacaktır.” dedi.

Büyükelçi Liu’nun konuşması ardından söz alan Marksizm Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Wang Wei, Çin tarihinde önemli bir yere sahip olan 4 Mayıs Hareketi’ni gündeme taşıyarak, “Çin’in yeniden ayaklanmasıdır 4 Mayıs. Feodalizme karşı gelinmesidir 4 Mayıs. Şimdiki gençlere daha büyük sorumluluklar düşüyor. ilişkileri siz daha da geliştireceksiniz. Yeni neslin yani sizlerin gözlerinde 4 Mayıs ruhunu görmekteyim. Çin gençliği hedeflerini gerçekleştirirken Türk Gençliği daimi yoldaşı olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ataşesi Zheng Qian ise gelişen Türkiye-Çin ilişkilerini değerlendirerek şunları kaydetti:

“Antik İpek Yolunun iki ucunda yer alan iki kadim uygarlık olan Türkiye ve Çin’in ilişkileri istikrarlı bir şekilde gelişmektedir. Son yıllarda Çin ve Türkiye arasında atılan ticari adımlar ivmeli bir şekilde artarak devam etmektedir. Türk firmalarının Çin’de yaygınlaşması, Çinli firmaların Türkiye’de yaygınlaşması ilişkilerin gün geçtikçe daha da gelişeceğinin göstergesidir. Gençler olarak karşılıklı bağlantılarımızı ve ilişkilerimizi güçlendirip, Türkiye Çin ilişkilerini güçlendirebiliriz.”

Program sonunda konuşan Türk Öğrenci Birliği Başkanı Utku Güngör ise, iki ülke arasında ilerleyen ilişkilerin tarihsel bir bütünlük içinde olduğunu, 4 Mayıs Hareketi ile 19 Mayıs 1919 ruhunun iki ülke gençlerinin emperyalizme ve feodalizme bir baş kaldırış olduğunu vurguladı.

Güngör, “Türk Öğrenci Birliği olarak en önemli amaçlarımızdan bir tanesi iki ülkenin gençliği arasında bir köprü olmaktadır. Türkiye’den Çin’e giden ve Çin’den Türkiye’ye gelen öğrenci sayısını yıldan yıla artırmaktır. İnsanlığın ortak kaderini kuracak en önemli yapı taşlarından bir tanesi olmaktır. Bu inanç, azim ve kararlılıkla Türk ve Çin milletinin 19 Mayıs ve 4 Mayıs’ını  kutluyorum.” diye konuştu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -