Çin’den ekonomik, toplumsal ve kültürel hakların korunması çağrısı

Çin’in aralarında bulunduğu ülkeler, COVID-19 pandemisiyle kötüleşen ekonomik, toplumsal ve kültürel haklar konusundaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılması çağrısı yaptı.

Çin, Pakistan, Mısır, Güney Afrika ve Bolivya’nın sunduğu ekonomik, toplumsal ve kültürel hakların geliştirilip korunması ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına ilişkin karar tasarısı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin (BMİHK) dün düzenlenen 49’uncu toplantısında onaylandı. Söz konusu oylamaya 66 ülke katıldı.

COVID-19 salgınının küresel kalkınmada gerilemeye ve yoksulluğun artışına, bazı ülkeler içindeki ve ülkeler arasındaki eşitsizliklerin artmasına neden olmasının doğurduğu endişelere dikkat çekilen kararda, çeşitli ülkelerin mevcut kaynakları azami şekilde değerlendirerek ekonomik, toplumsal ve kültürel hakları geliştirip koruması, kamu sağlığı, eğitim, sosyal güvence ve gıda alanlarına yatırım yapması, hassas gruplar üzerindeki mali yükün artmasını engellemesi çağrısı yapıldı.

Kararda, ayrıca taraflar uluslararası dayanışmayı güçlendirerek, salgın karşısında halk merkezli kapsayıcı önlemler almaya, salgın sonrası toparlanmayı ilerletmeye, aşı ve ilaçlara eşit erişimi güven altına almaya çağrıldı.

Uluslararası finans kuruluşlarını, ekonomik, toplumsal ve kültürel hakları engelleyebilecek kemer sıkma politikalarından kaçınmaya teşvik eden kararda, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden de ilgili çalışmaları güçlendirerek, farklı ülkelere etkin yardım sağlama çağrısında bulunuldu.

Karar hakkında bilgi veren Çin’in BM Cenevre Ofisi nezdindeki daimi temsilcisi Chen Xu, uluslararası toplumun ekonomik, toplumsal ve kültürel haklarına yönelik katkıları artırması, BM İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin de tüm ülkelerin, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin sesine kulak vererek başta hassas gruplar olmak üzere dünya halklarının beklentilerine yanıt vermesi gerektiğini belirtti.

Pakistan, Küba, Venezuela, Endonezya, Malezya ve Bolivya gibi gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri de kararın tam zamanında atılmış bir adım olduğuna işaret ederek COVID-19 salgınının artırdığı eşitsizliklerin, bilhassa gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri etkilediğini vurguladı.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -