Çinli sporcular, Kış Olimpiyatları’nda roket teknolojili kızaklarla yarışacak

Beijing Kış Olimpiyatları’ndaki Çin takımının kullanacağı yarış kızağı, roket teknolojisi kullanılarak geliştirildi. En hızlı sporlardan biri olan yarış kızağı, iki ila dört kişinin özel olarak tasarlanmış bir kızak üzerinde bir buz pistinde yarıştığı ve kazanan takımın rotayı en kısa sürede tamamladığı bir takım etkinliği. Etkinlik, 1924’teki ilk baskısından bu yana Kış Oyunları’nın önemli bir parçası.

Ancak Çin, 2016 yılına kadar ulusal bir yarış kızağı takımı kurmadı. Ekim 2019’da, ülkenin önde gelen roket üreticisi China Academy of Launch Vehicle Technology’deki araştırmacılara, ülkenin ilk yerli yarış kızağı tasarlama görevi verildi. Ancak roket bilimcilerin hiçbiri gerçek bir kızak görmemişti. Sadece bir teknik el kitabı ve yurt dışından satın alınan ve demonte edilmesine izin verilmeyen iki eski model ile başladılar.

Baş araştırmacı Zuo Xiaobiao, ekipmanı sıfırdan nasıl inşa ettiklerini hatırlatarak, “O zamanlar Çin’de sadece birkaç oyuncu vardı ve yarış pisti yoktu” dedi. Haftalarca süren çalışmadan sonra, roket aerodinamiğinin ve yapısal tasarımının, kızağın gövdesinin hava direncini en aza indirmesine yardımcı olacak şekilde uyarlanabileceğini buldular. Kızağın yüzey malzemesi olarak roket burun konilerinde kullanılan hafif bir malzeme olan karbon fiber kompoziti seçtiler.

Yerli kızağın ilk neslini ürettikten sonra araştırma ekibi, sporcuları test etmeye davet etti ancak beklenmedik bir sorun ortaya çıktı. Sporcular oturduktan sonra kendilerini rahatsız hissettiler çünkü bacaklarını esnetmekte ve kızağı kontrol etmekte zorlandılar. Roket bilimciler, havacılık teknolojilerini spor tesislerinin mimarisiyle bütünleştirme sürecinde, insan vücudunun rahatlığını göz ardı ederken hız ve güvenliğe çok fazla odaklandıklarını itiraf ettiler.

Sorunu çözmek için, Çin’in önde gelen otomobil üreticisi FAW Group Corporation’ı, şirketin otomobil kullanıcılarına ihtiyaç duydukları şeyi sağlama konusundaki zengin deneyimi sayesinde ekibe katılmaya davet ettiler.

Eksiklikleri giderilerek tamamlanan roket teknolojisi destekli kızak, buz üzerinde muhteşem bir performans sergiledi. Tasarımcılara göre, testlerde hızı saatte 160 km’yi aşabilir ve bu da onu dünyanın en hızlıları arasında yapar. FAW uzmanı Cao Lijun, “Diğer ülkelerdeki benzer ürünlerle karşılaştırıldığında çok büyük bir avantajımız vardı. Kendi tasarladığımız teknolojilere dayalı ürünleri hızla yükseltebilir ve sporcuların ihtiyaçlarına uyum sağlayabiliriz” dedi.

Geçen yıl Eylül ayında, yerel olarak tasarlanmış ilk yarış kızağı partisi, Çin Spor Genel İdaresi’ne teslim edildi. Çin ulusal bayrağının renklerini temsil eden kırmızı ve sarıya boyandılar. Uluslararası spor düzenleyicilerinden onay aldıktan sonra, 2022 Kış Olimpiyatları’nda Çinli sporcular tarafından kızaklanmaları çok muhtemel. Zhou, “Çinli sporcular kendi yetiştirdiği yarış kızağına binerek buz pistinde hız yapabilir ve Beijing’de iyi puanlar alabilirse çok gurur duyarım” dedi

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -