Dikkatler yurtdışına dönerken BIST’te ivme yavaşladı

 

Yıla güçlü başlangıç yapan borsa cephesinde ilk 5 günün tamamı yükselişe sahne olurken haftalık yükseliş %9,46 seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan global cephede azalan omicron endişeleriyle Fed’in faiz silahını daha erken kullanabileceği beklentisi ABD tahvil faizlerini yukarı iterken küresel pay piyasalarında da baskı artmaya başladı. Bir süredir bu riski görmezden gelen piyasalarda söz konusu gelişme risk iştahını törpülemeye başlamış durumda. Bu cephede bugün Powell’ın konuşması ve Çarşamba günü yüzde 7’ye yaklaşması beklenen TÜFE verisi yakından takip edilecek.

İçeride ise bu hafta salı ödemeler dengesi, perşembe sanayi üretimi ve Cuma günü Piyasa Katılımcıları Anketi verileri izlenecek.

Volatilitenin görece yüksek kaldığı bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Kısa vadede ise 2000 seviyesi üzerinde tutunma gücü önem kazanırken bu seviye altında volatilite ve baskı tekrar artabilir.

Öne çıkan haberler

Fed, Powell’ın ikinci dönem için Fed Başkanlığına adaylığı kapsamında ABD Senatosu’nda yapacağı konuşmanın metnini yayımladı. Metinde “Araçlarımızı, ekonomiyi ve güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek, yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacağız” ifadeleri yer aldı.

ABD’de yapılan bir ankette, ülkedeki ekonomik durumdan duyulan endişenin Kovid-19 salgınının önüne geçerek ilk sıraya yerleştiği ortaya çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Richard Clarida, görev süresinin dolmasına iki hafta kala, 14 Ocak’ta Yönetim Kurulu’ndan istifa edeceğini duyurdu.

IMF, küresel ekonomide bu yıl ve gelecek yıl büyümenin sürmesini beklendiğini ancak pandemi ve Fed’in beklenenden hızlı sıkılaşmasıyla gelişmekte olan ülkelerin ekonomik türbülansla karşılaşabileceğini söylüyor. IMF türbülansa hazırlanmanın yolunun ise faizleri artırıp para birimlerinin değer kaybetmesine izin vermekten geçtiği görüşünde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Verilere göre işsizlik Kasım’da bir önceki aya göre değişim göstermedi ve yüzde 11,2 seviyesinde kaldı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise Kasım’da yüzde 22,1 oldu.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 53,9 olarak kaydedildi ve ihracat ikliminde güçlenmenin sağlıklı bir şekilde sürdüğüne işaret etti. Böylece mevcut iyileşme trendi 11 aya ulaşmış oldu.

Borsa İstanbul yönetimi tarafından, BIST 50 endeksindeki paylar için açığa satışta yukarı adım kuralına devam edilmeyeceği duyuruldu. Dün küresel pay piyasalarındaki satış baskısı Borsa İstanbul’u son yarım saatlik bölümde etkiledi.

Dolar-TL 13,80’den işlem görmeye devam ederken, 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 25’e yaklaştı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), para piyasası fonlarının mevduat/katılım hesaplarında değerlendirilebilecek azami sınırını yüzde 25’ten 50’ye çıkardı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Kur korumalı Türk lirası mevduat hesabı 24 Aralık itibarıyla 28,2 milyar lirayken, 7 Ocak Cuma akşamı itibarıyla 107,6 milyar liraya yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 10:00’da kasım ayı ödemeler dengesi verilerini açıklayacak. Bloomberg anketinde medyan 2,5 milyar dolar açık açıklanması bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracı ile 7 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester TSİ 17:10’da Bloomberg TV yayınına katılacak. Kansas City Fed Başkanı Esther George TSİ 17:30’da ekonomi ve para politikalarını değerlendirecek

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi TSİ 18:00’de Jerome Powell’ın ikinci bir dönem Fed Başkanı olmak üzere aday gösterilmesini bir oturumda ele alacak

XU100 Teknik Görünüm

2000 seviyesi üzerinde tutunma gücü önem kazanmış durumda

Yeni haftaya da hızlı bir başlangıç yapan endeks en yüksek 2072 puanı gördükten sonra son 15 dakika yaşanan sert geri çekilmeye karşın günü yüzde 0,58 değer artışıyla 2045 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,08 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,63 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yine yüzde 6,22 ile ulaştırma, en çok kaybettiren ise yüzde 1,39 ile finansal kiralama, faktoring oldu. 17 Aralık’ta SAT konumuna geçen trend takip modelimiz ise henüz mevcut konumunu koruyor.

1750 etrafında sağlanan tutunmanın ardından başlayan toparlanma süreci 10 günlük HO’nın aşılmasıyla hızlanırken kısa vadede 2000 seviyesi üzerinde tutunma gücü önem kazanmış durumda. Söz konusu seviye üzerinde hisse bazlı hareketlerle yukarı yönlü eğilim korunmaya çalışılırken 2100 seviyesi kısa vadeli direnç konumunda olacak.. 2000 seviyesinin altına olası geri çekilmelerde 1900-1920 bandının kuvvetli destek olmasını bekliyoruz. Volatilitenin zaman zaman yükselmeye devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

 

 

Kaynak Işık Menkul – Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu