Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed kaynaklı küresel çalkantının ardından Asya hisse senedi piyasaları yılın ikinci haftasına karışık bir seyirle başladı. Bu sabah Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,99, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,37 primli bir seyir izlemektedir. Güney Kore Kospi Endeksi %1 ekside; Japonya piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı. Geçen hafta yayınlanan Aralık FOMC toplantı tutanakları ABD’li politika yapıcıların parasal desteklerin geri çekilmesi konusunda beklenenden daha şahin olduğunu gösterirken Fed’in faiz artırımları ve bilanço daraltmaya başlanması konusunda düşünülenden daha agresif duruşu piyasalarda çalkantıya neden olmuştu. Bu bağlamda ABD tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi hisse senedi piyasalarının yönünde etkili olabilir. Ayrıca omikron varyantına ilişkin haber akışı kısa/orta vadeli risk iştahı açısından önem taşımaya devam etmektedir. Bugün veri takviminde Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi takip edilecek. Yurt içinde Aralık dönemi İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi ve Kasım ayına ilişkin İşgücü İstatistikleri yayınlanacak. TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Ekim’de aylık 0,2 puan azalarak %11,2 olarak gerçekleşti. Genç işsizlik 0,8 puan azalarak %20,1 seviyesine gerilerken atıl işgücü oranı 1 puan azalarak %22,8 olmuştu.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Küresel piyasalarda cuma günü Avrupa hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkimdi. DAX ve CAC 40 Endeksleri sırasıyla %0,65 ve %0,42 düşerken FTSE 100 Endeksi %0,47 yükseldi. Euro Stoxx 50 Endeksi %0,44 geriledi. EUR/USD paritesi %0,61 artış kaydetse de teknik olarak yaklaşık bir buçuk aydır içinde seyrettiği yatay kanalda kalmaya devam etti. Öte yandan EUR tarafındaki bu güçlenme ile Dolar Endeksi (DXY) %0,6 düşerek 95,7 puana geriledi. Cuma günü açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde enflasyon (TÜFE) Aralık ayında yıllık bazda %5 ile rekor tazeledi. ABD tarafında; Nasdaq Bileşik Endeksinin %0,96’lık düşüşü öncülüğünde negatif görünüm ortaya kondu. Son altı işlem günü boyunca yükselişini sürdüren ve riskli varlıklar üzerinde etkili olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4,1 baz puan artarak %1,767 oldu. Emtia tarafında; Brent petrol, %0,34 düşüş ile varil başına 81,4 USD’ye geriledi. Ons altın %0,46 değer kazanarak yılın ilk haftasını 1.800 USD’nin hemen altında kapattı. ABD’de Aralık tarım dışı istihdam artışı 400 binlik piyasa beklentisine karşın 199 bin kişi arttı. İstihdamdaki zayıf artışa karşın işsizlik oranının %4,2’den %3,9’a gerilemesi ve ortalama saatlik kazançların güçlü artması FED’in şahinleşen tonunu destekledi.

Cuma gününü %1,28 yükselişle 2.033,32 puandan tamamlayan BIST100 Endeksi küresel borsalardan pozitif ayrıştı. USD/TRY kuru fazla değişmezken pariteden destek bulan EUR/TRY kuru %0,66 arttı. Gram altın ons altın fiyatındaki artışın etkisiyle 797 TL’ye kadar yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre nakit dengesi Aralık ayında 92,1mlr TL ile rekor açık verdi. 2021 yılında toplam açığın 142,1mlr TL’ye ulaştığı anlaşıldı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -