İki Toplantı’ndan çıkan mesaj: İstihdamı çoğalt, refahı paylaş

Çin’in geçmiş dönemin performansını değerlendirdiği ve geleceğe dair yol haritası üzerinde çalıştığı “İki Toplantı” sona erdi. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) ve Çin Halk Ulusal Meclisi (ÇUHM) etkinliklerini kapsayan İki Toplantı’ya ekonomiye dair alınan kararlar damga vurdu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, 13 Çin Ulusal Halk Meclisi 5. Toplantısı’nın kapanışı vesilesiyle yaptığı basın toplantısında Beijing yönetiminin belirlediği yüzde 5,5’lik ekonomik büyüme hızını “sürdürülebilir” olarak niteldi. “Yüzde 5,5’lik büyüme hızı, istikrarlı bir büyümedir.” diyen Li, ülkenin geçen yıl toplam ekonomik hacminin 110 trilyon yuanı aştığını anımsattı.

Çin Başbakanı iç piyasaları esas alan modelin dış dünyaya kapıların kapatılması anlamına gelmediğini dikkat çekerek, Çin’in uluslararası ekonomi ile iç içe geçtiğinin altını çizdi. Li Keqiang bu bağlamda Çin’in tarafı olduğu Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (RCEP) sayesinde serbest ticareti ilerleteceği ve daha fazla yatırım çekeceği beklentisini dile getirdi.

EKONOMİDE AMAÇ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

Çin’in yeni dönemdeki ekonomi politikasını CRI Türk için değerlendiren Dr. Altay Atlı, geçen senelere oranla daha düşük olan yüzde 5,5’lik büyüme beklentisinin gerçekçi olduğunu vurguladı. Atlı’ya göre, Covid-19 sonrası duran ticaret hayatının normalleşmeye başlaması ile yakalanan ivmenin sürekli hale gelmesi gerçekçi bir senaryo değil.

Beijing yönetiminin sürdürülebilir bir ekonomik büyümeye paralel olarak istihdamın artmasını da merkeze koyduğunu söyleyen Dr. Altay Atlı “Başbakan Li’nin açıklamalarına bakacak olursak Çin yeni dönemde 11 milyon istihdam yaratılmasını görev olarak belirliyor. Ekonomide istihdamın artırılması ve refahın paylaştırılması öngörülüyor.” dedi.

YAPTIRIMLAR FAYDALI OLMAYACAK

Çin’de sona eren İki Toplantı’ya ekonomi başlığı kadar uluslararası gelişmeler de damga vurdu. Çin Başbakanı Li Keqiang, Rusya ve Ukrayna arasındaki krize dair “Şu an en ivedi görev, gerginliğin tırmanmasının ve hatta kontrol dışına çıkmasının önlenmesi. Çin, büyük ölçekli insani krizi önlemek amacıyla, azami şekilde soğukkanlılığın korunması çağrısında bulunuyor. Çin, Ukrayna’ya insani yardım sağlamaya devam edecek.” yorumunda bulundu. Li, Moskova yönetimine uygulanan yaptırımlara dair de “Günümüzün dünya ekonomisi, salgından etkilendiği için zor bir dönemden geçiyor. İlgili yaptırımlar, dünya ekonomisinin toparlanmasına olumsuz etkiler yaratacağı gibi, hiçbir tarafa faydalı olmayacaktır.” ifadesini kullandı.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Beijing ve Washington arasındaki ilişkilere dair ise “Tarafların 50 yıl önce başlattığı normalleşme sürecinin bozulmaması, köprülerin atılmaması gerektiği” mesajını paylaştı.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -