İlgezdi:”Sağlık Komisyonu’nda SGK bürokratları yoktu”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, geçtiğimiz çarşamba günü Sağlık Komisyonu’nda görüşülen, Plan Bütçe Komisyonu’nda ise son halinin verilecek olan sağlık çalışanlarına ilişkin yasa teklifinin, Aralık’ta gelen ve birçok eksiği olan düzenlemeden daha dar kapsamlı ve daha kötü olduğunu söyledi. Akkuş İlgezdi, “Kanun teklifinin gerekçelerinde itiraf edildiği gibi, Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla Türkiye sağlık sistemi, büyük bir çöküş ve tıkanma hâlindedir. Hastaya müşteri, hastanelere işletme ve sağlıkçılara da köle gözüyle bakılan Türkiye sağlık sistemindeki tıkanmışlığı çözmek yerine, aralık ayında getirip geri çektiğiniz tekliften de daha geride bir düzenleme ile karşı karşıyayız” dedi.

DÜZENLEMENİN ESKİ HALİYLE YENİ HALİ ARASINDAKİ FARKLARI SIRALADI

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam edilirken, CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi komisyona katılarak bir konuşma gerçekleştirdi. Aralık ayında gündeme gelen sağlık çalışanlarının özlük haklarını içeren yasa teklifi 6 ay önce geri çekilmiş, sözde daha kapsamlı şekilde yeniden getirilmişti. Konuşmasında, daha kapsamlı denen yeni düzenlemenin eskisinden daha kötü olduğuna değinen Akkuş İlgezdi, aralık ayındaki düzenleme ile şimdiki düzenleme arasındaki farkları şöyle özetledi:

İLAVE ÖDEME TUTARLARINI DAHA DA DÜŞÜRMÜŞLER

“Aralık 2021’de getirip geri çektiğiniz teklifte emekli pratisyen hekimlerin ilave ödeme tutarını belirleyen gösterge 13000’den 33000’e, uzman hekimlerin ise 17000’den 40000’e çıkarılmıştı. Ancak yeni yasa teklifiyle emekli pratisyen hekimlerin ilave ödeme tutarlarını belirleyen gösterge 13000’den 20000’e, uzman hekimlerin ise 17000’den 26000’e çıkarılmış. Başka bir ifadeyle pratisyen hekim emekli aylığında 3.050 lira yerine 1.600 lira, uzman hekim emekli aylığında 3.400 lira yerine 2.100 lira iyileştirme yapılacak. Ayrıca, mevcutta 3.773 lira olan pratisyen sabit ek ödemesi, Aralık 2021’deki düzenlemeyle 9 bin lira civarında olacakken yeni yasa teklifiyle 5 bin lira gibi bir miktar olacak.”

SAĞLIK KOMİSYONU’NDA SGK BÜROKRATLARI YOKTU

Öte yandan geçtiğimiz çarşamba sağlık çalışanlarına yönelik yasa teklifinin görüşüldüğü Sağlık Komisyonu toplantısına SGK bürokratlarının katılmamasını eleştiren Akkuş İlgezdi, “tüm maddeleri SGK kurumunu ilgilendirirken, o gün görüştüğümüz Sağlık Komisyonuna, SGK’den hiçbir bürokrat katılmamıştı. Sorunların asıl muhatabı SGK temsilcisi olması gerekirken, yaptığımız görüşmede SGK’den bir muhatap bulamadık. Bakan Yardımcısının zaten yasadan haberi yoktu, maliyenin bürokratı konuya hâkim olmadığı için net bilgiler veremedi. Eğer “Biz çağırdık gelmediler” gibi bir durum varsa da böyle bir mazeret olamaz. SGK’nin hangi yöneticisi kendisini Millet Meclisinden üstün görüyorsa, bence ona göre de bir yorum yapmak, vekiller olarak bizlerin hakkıdır “dedi.

DÜZENLEME, MESAİ DIŞI ÇALIŞMAYA TEŞVİKİ İÇERİYOR

Yeni düzenlemede mesai dışı çalışmanın teşvik edildiğine dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Aralık ayındaki düzenlemede ödemeler sabit ek ödeme üzerinden artarken, mevcut yasa teklifinde daha güvencesiz olan performans ve sözleşmeli çalışma üzerinden artırılmakta, mesai dışı çalışma teşvik edilmektedir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Teklifte 5510 sayılı Yasa’nın 4(c) maddesine tabi olanların da ek ödeme alması sağlanırken, önceki teklifin aksine çalışma hâlinde ek ödemenin kesileceğine dair hüküm konulmuş. Kamudan emekli olamayan veya sosyal güvenlik mevzuatındaki değişiklikler nedeniyle bu haktan yararlandırılmayan hekimler yönünden bir düzenleme yapılmamıştır. Böylelikle, emekli hekimler arasında Sosyal Güvenlik Kurumu kaynaklı ayrımcılığın daha da arttığını görüyoruz.”

PERFORMANSA DAYALI ÖDEMEDE ISRAR EDİYORLAR

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun emekliliğe yansıyan tek ödeme isteğine rağmen performansa dayalı ödemede ısrar edildiğinin de altını çizen Akkuş İlgezdi, “sabit ek ödemenin genel bütçeden karşılanmasıyla birlikte mahsuplaşma olacağı için performans ek ödeme artışı birçok sağlık kurumunda etkili olmayacaktır” diye konuştu.

TEKLİF TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Ek ödeme tutarlarını belirleyen göstergelerin görüşülen yasa teklifiyle düşürüldüğünü dile getiren Akkuş İlgezdi, “Siz aralık ayındaki teklifin daha kapsamlısını yaparız diyerek çektiniz. Demek ki buradan şunu anlıyoruz: Aralık ayındaki teklifin fazla olduğunu düşündünüz, sağlık çalışanlarına da ‘bu kadar yeter’ dediniz ve ödememek için teklifi geri çektiniz, sus payı verdiniz. Altı aydır ‘daha kapsamlısı gelecek’ diye merakla beklenen düzenleme, hekimler ve sağlık çalışanları adına hayal kırıklığıdır” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -