Piyasaların gergin Fed bekleyişi sürüyor

Küresel çapta enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişelerine büyümeye yönelik risklerin de eklenmesiyle risk alma iştahı ciddi yara almış durumda. Artan jeopolitik riskler de bu baskıyı arttırıyor Fed’in öngörülenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırmaya gideceği endişeleri ve küresel çapta ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret eden veriler borsalarda baskı oluşturmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna gerginliğinde gelen karşılıklı açıklamalar da piyasalardaki baskının devamına neden oluyor.

Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği BIST cephesinde de endeks en düşük 1880 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla günü %1,82 yükselerek 1945 puan seviyesinden tamamladı.

Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünürken yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin bu süreçte riskleri yönetmek adına daha makul olduğunu düşünüyoruz.

Öne Çıkan Haberler

 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam açıklanacak para politikası kararları öncesinde varlık fiyatlarında volatilite sürüyor. Küresel çapta enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişelerine büyümeye yönelik risklerin de eklenmesiyle risk alma iştahı ciddi yara almış durumda.

 

Fed’in öngörülenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırmaya gideceği endişeleri ve hem ABD hem Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret eden PMI rakamları borsalarda baskı oluşturmaya devam ediyor.

 

IMF de Global ekonomi için büyüme tahminlerini düşürdü Kurum 2022 yılı GSYH beklentisini %4,4 (Önceki %4,9), 2023 yılı GSYH beklentisini %3,8’e çekti. Özellikle Euro Bölgesi’ndeki aşağı revizyonlar dikkat çekti. IMF’ye göre, tedarik zincirindeki bozulmaların ve yüksek enerji fiyatlarının 2022 yılında devam etmesiyle, artan enflasyonun ekim ayı raporunda öngörülene kıyasla daha uzun süre kalıcı olması bekleniyor

 

Deutsche Bank ekonomistleri, enflasyonun politika yapıcıların düşündüğünden daha katı olacağını öne sürerek, Avrupa Merkez Bankası’nın mevduat faizini Aralık 2022’de artıracağını tahmin ediyor.

 

Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimin küresel pay piyasalarında risk iştahını törpülemeye devam ederken, konuya ilişkin haber akışının yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Rusya-Ukrayna gerginliğinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin 8500 askeri teyakkuza geçirmesi, Doğu Avrupa sınırına yapılan yığınak ve yaptığı açıklamalarla gerginliğin artmasına yol açtığını belirtti.

 

Volatilitenin oldukça yüksek olduğu günde BIST’te eksi ve artılar arasında gelip giderken gün sonuna doğru gelen alımlarla kapanış pozitif bölgede gerçekleşti.   Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği günden endeks en düşük 1880 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla günü %1,82 yükselerek 1945 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,71, holding endeksi yüzde 2,17 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,76 ile iletişim, en çok kaybettiren ise yüzde 0,64 ile elektrik oldu.

Endekste bilanço sezonu nedeniyle hisse ve sektör bazlı hareketler ön plana çıkarken bir yandan da doğalgaz ve enerji kesintilerinin olası etkileri izleniyor.

XU100 TEKNİK GÖRÜNÜM

Volatilite yüksek kalırken 50g HO(1910) etrafında tutunma çabası önem kazanmış durumda

Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği günden endeks en düşük 1880 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla günü %1,82 yükselerek 1945 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,71, holding endeksi yüzde 2,17 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,76 ile iletişim, en çok kaybettiren ise yüzde 0,64 ile elektrik oldu. Trend takip modelimiz bu aşamada SAT konumunda kalmaya devam ediyor.

Teknik anlamda 1960 desteğinin kırılmasıyla artan satış baskısını 1880 seviyesi üzerinde karşılayan endekste hisse bazlı hareketler ön planda kalmaya devam diyor. Kısa vadede endeksin 50g HO(1910) etrafında tutunma gücünün önem kazandığını düşünüyoruz. 1960 ve 2000 seviyeleri kısa vadeli direnç konumunda. Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünürken yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin bu süreçte riskleri yönetmek adına daha makul olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak Işık Menkul – Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -