Polonya kedileri ‘istalıcı’ ilan edildi

Polonyalı bir bilim enstitüsü, ulusal “istilacı yabancı türler” veri tabanına evcil kedileri ekleyince, hayvan severlerin sert tepkisiyle karşılaştı.

Independent’in aktardığı habere göre evcil kedilerin bilimsel adı olan Felis catus, bu ayın başlarında Polonya’daki bilim enstitüsü veri tabanına ‘istilacı yabancı tür’ olarak eklendi.

Tepki çeken karar sonrası Polonya Bilimler Akademisi’nin internet sitesinde bir blog yazısı yayınlandı.

Kedilerin kuşlara ve diğer vahşi yaşamlara verdiği zarara değinen blog yazısı fikir ayrılıklarını körükledi.

Enstitüde biyolog olan Wojciech Solarz, halktan böyle bir tepki beklemediğini, insanların diğer kedilere ötenazi çağrısında bulunulmuş gibi yanlış izlenim yaratan bazı medya raporlarından etkilenilmiş olabileceğini söyledi. Solarz, kediyi yabancı istilacı türler arasına dahil etme kriterlerinin “kedi tarafından yüzde 100 karşılandığını, kedilerin Polonya’da her yıl yaklaşık 140 milyon kuşu öldürdüğünü” belirtti.

Enstitü, kedileri “yabancı” olarak sınıflandırma nedeni olarak, “Felis catus muhtemelen yaklaşık 10.000 yıl önce Orta Doğu’nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildi ve bu türlerin kesinlikle bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa’ya yabancı hale getirildi” açıklaması yapıldı.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -