Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımları

Dün akşam Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak değerlendirirken, bir dizi yaptırımlar açıkladı. İlk adım olarak nitelendirilen yaptırımların çok sert olmaması borsalarda kısmi toparlanmaya neden oldu. Açıklamalar öncesinde %2’nin üzerinde satıcılı seyreden Nasdaq endeksi günü %1,2 oranında düşüşle kapattı. Bu sabah ise zayıf olarak değerlendirilen yaptırımlar ve tansiyonun şimdilik bölgesel kalacağı umuduyla vadelilerde %0,5 – %1 arasında yükselişler gözleniyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,4 civarında primli. Bu gelişmeler kapsamında BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Öte yandan, kırılgan görünüm nedeniyle şimdilik yükselişlerde kalıcılık gözlenmeyebilir.   

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   
Yurt içindeşubat ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri, reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Şubat ayında güven endekslerinin hepsinde düşüş görülürken, imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin kapasite kullanımlarında da sınırlı bir gerileme gözlendi. Kurdaki sakin seyir anket göstergelerini destekleyen bir unsur olsa da enerji kesintileri ve tedarik zinciri sıkıntıları şubat ayındaki ivme kaybını kısmen açıklamakta.

  • Şubat ayında küresel imalat PMI verileri hız kesse de gücünü korumaya devam etmekte, TCMB tarafından açıklanan iktisadi yönelim anketinin detaylarındaki ”gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri” beklentisinde de hafif azalış görmekle birlikte yüksek seviyelerini koruması ihracattaki pozitif seyrin sürebileceğine dair mesaj vermekte. Dolayısıyla dış talep destekleyici görünümünü sürdürüyor, yurt içinde enerji kesintilerinin geçici olması ve firmaların arz kesintilerini telafi etme çabası sonucu da şubatta ihracatta aylık bir toparlanma olabileceğini hesaplıyoruz. Günlük olarak izlediğimiz ihracat verilerine göre bu tempoda gidilirse şubat ayında tahmini 19,5-20 milyar USD ihracat gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz ki bu da 2021 yılının ortalamasının üzerinde.
  • Sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin tekrar iyimserlik eşik seviyesinin altına gerilediğini hesaplamaktayız ve 98,2 seviyesinde gerçekleşebileceğini öngörmekteyiz.
  • 28 Şubat’ta, 2021 yılı 4. çeyrek büyüme verisi ve dolayısıyla yıl geneli büyüme açıklanacak. 4. çeyrekte yıllık büyümenin 3. çeyreğe göre güçlendiği düşünülüyor ve Foreks Anketi’ne göre katılımcıların medyan tahmini 4. çeyrekte büyümenin yıllık %8,5 gerçekleşebileceği yönünde. 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin ilk öncü veriler ise 4. çeyreğe göre ekonomik aktivitede kısmi bir yavaşlamaya işaret ediyor.


        Kaynak: TÜİK, TCMB

Şubat ayında aylık %3,8 azalışla perakende ticaret sektörü endeksi en çok düşüş gösteren güven endeksi oldu. İnşaat sektörü güven endeksi %3,3, reel kesim güven endeksi %1,8 ve hizmet sektörü güven endeksi ise %1,2 geriledi. Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise şubat ayında aylık %2,8 düşüşle 71,2 seviyesine gerilemiş ve tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etmişti.

Arındırılmış kapasite kullanım oranı, 0,8 puan düşüşle %77,2 seviyesine geriledi, fakat 2021 yılı ortalamasının üzerinde seyretmeye devam etti. Dayanıklı tüketim malları ve yatırım malları imalatı kapasite kullanım oranındaki düşüş, genel kapasite kullanım oranındaki gerilemede belirleyici oldu. Enerji kesintileri nedeniyle ağırlıklı otomotiv sektörü başta olmak üzere bazı firmalar şubat ayının ilk haftasında üretime ara vermişti, sektörel bazda baktığımızda içecekler, tütün ürünleri ve deri ürünleri imalatının kapasitesinde en belirgin düşüşler gözlenirken, elektrikli teçhizat ve motorlu taşıt imalatındaki düşüşler de bu sektörleri izledi.

ABD’de şubatta imalat ve hizmet PMI’lar ocakta görülen ivme kaybı sonrası tekrar yükselişte. Öncü imalat PMI, 55,5’ten 57,5’e yükselerek beklentilerin üzerinde geldi. Öncü hizmet PMI da, 51,2’den 56,7’ye sert yükseliş kaydetti. Bu dönemde Omicron varyantı kaynaklı vakaların azalması ve kısıtlamaların kaldırılması bu yükselişlerde belirleyici oldu. Emek arzı, tedarik zinciri ve yüksek enflasyon problemleri halen devam etmekte fakat imalat PMI’da en azından girdi maliyetlerinde gevşeme görülürken, hizmet PMI tarafında ise fiyatlarda artış var. Bundan sonraki süreçte ise özellikle Rusya-Ukrayna krizinin enerji ve emtia piyasasına olan yansımalarının verilere olan etkisi izlenecek.

                                        Kaynak: Markit

Ayrıca ABD’de şubat ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, artan enflasyonist baskılar ve Omicron varyantının olumsuz etkileriyle 111,1’den 110,5’e geriledi. Cari ve beklenti alt endekslerinde belirgin değişim görülmedi. 2022 için büyüme beklentisi biraz zayıflarken, enflasyonist beklentiler yine yükseldi.

Diğer yandan Almanya’da IFO iş dünyası endeksişubat ayında son 5 ayın en yükseği olan 98,9’a yükseldi. Endeksin yükselişinde, özellikle kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesine yönelik adımlar ve salgın sürecinin biteceğine ilişkin artan olumlu beklentiler etkili oldu. Alt endekslere bakıldığında, şubatta hem mevcut koşullar endeksi (96,2’den 98,6’ya) hem de beklentiler endeksi (95,8’den 99,2’ye) iyileşti. Anketin detaylarında, imalat sektörünün önemli ölçüde toparlanma sergilediği, bununla birlikte tedarik zinciri sıkıntılarının sürebileceği ifade edildi. Ayrıca sanayi ve perakende ticaret sektörlerinde fiyat beklentilerinin yükseldiği ve fiyatını yükseltmek isteyen firma sayısının da arttığı görüldü. Bunun yanında anket katılımcılarının, Ukrayna’yı da kapsayan krizin tırmanmasını bir risk faktörü olarak değerlendirdikleri gözlendi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Salgının seyrinin ve artan enflasyonist baskıların tüketici güveni üzerindeki etkilerine ilişkin olarak Almanya’da TSİ 10’da mart ayına ilişkin GfK tüketici güveni takip edilecek. GfK tüketici güveninin, artan enflasyona karşın tüketicilerin pandemideki olumsuz koşulların hafiflemesi ve kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesine yönelik olumlu beklentilerinin etkisiyle -6,7’den -6,3’e hafif iyileşmesi bekleniyor.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te ocak ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin TÜFE, öncü verilere göre aylık %0,3 artarken, yıllık ise %5’ten %5,1’e yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Çimsa (CIMSA, Sınırlı Pozitif): Çimsa’nın 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 386,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 40,2mn TL ana ortaklık net dönem kar elde etmişti. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 85mn TL kar elde edebileceği yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 68mn TL idi. Diğer faaliyetlerden net gelirin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi ve 28mn TL net vergi gideri beklentimize karşın Şirket’in 191,4mn TL vergi geliri yazması tahminimizdeki sapmadaki ana faktörler olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 1.213mn TL (Beklenti: 980mn TL) gerçekleşerek yıllık %65,6 oranında büyüme kaydetmiştir. Yurtiçi ve yurtdışı satışlar sırasıyla %58 ve %75,5 oranında artarak 558,3mn TL ve 755,5mn TL’ye yükselmiştir. Maliyetler ise artan enerji fiyatları ile birlikte aynı dönemler itibarıyla %85,8 oranında yükselmiş ve 1.049mn TL’ye çıkmıştır. Bu kapsamda brüt kar da 164,1mn TL ile yıllık %2,4 oranında azalmıştır. Faaliyet giderleri yıllık %2,9 oranında artarak 62,6mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 135,2mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 121mn TL) aynı dönemler itibarıyla %1,1 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %11,1 olmuştur. (4Ç2020: %18,2). Öte yandan, Şirket son çeyrekte 164,6mn TL diğer faaliyetlerden net gelir yazarken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan elde edilen gelir 73,8mn TL olmuştur. Net finansman gideri ise 146,4mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek kar rakamının ardından Şirket’in 2021’deki ana ortaklık net dönem karı 1.017mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2020 yılında 175,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Pozitif): Şirket hisse başına brüt 4,45 TL (net 4,005 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %15,7 olarak hesaplanmaktadır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, Çatı GES yapımı için imzalamış olduğu sözleşmeleri açıklamıştır. Aril Havacılık Savunma’nın HAB Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde bulunan tesislerine Çatı GES yapımı işi için Aril Havacılık Savunma ile vergiler hariç 2,4mn TL’ye sözleşme imzalamıştır.

VOGA Mobilya ile şirketin Ankara Akyurt’ta bulunan fabrikalarına Çatı GES yapılması konusunda vergiler hariç 383bin USD’ye  (Güncel USD/TL kuru ile sözleşme bedeli 5,3mn TL) sözleşme imzalamıştır.

Bunun yanında, Arangül Plastik ile şirketin Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalarına Çatı GES yapılması konusunda vergiler hariç 327bin USD’ye (Güncel baz USD/TL kuru ile sözleşme bedeli 4,5mn TL) sözleşme imzalamıştır.

Ayrıca, Doğan Tel Örgü ile şirketin Çankırı’da bulunan fabrikalarına Çatı GES yapılması konusunda vergiler hariç 600bin USD’ye (Güncel baz USD/TL kuru ile sözleşme bedeli 8,3mn TL) sözleşme imzalamıştır.

İskenderun Demir Çelik (ISDMR, Pozitif): Şirket hisse başına brüt 3,00 TL (net 0,740TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %14,7 olarak hesaplanmaktadır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka çeşitli haber ajansları ve internet sitelerinde yer alan haberler hakkında şu duyuruyu yapmıştır: “Birleşik Krallık tarafından 5 Rus bankasına yaptırım uygulanacağına ilişkin haberlerde konu edilen ve Bankamızla isim benzerliği gösteren kurumlarla Bankamız ve iştiraklerimiz arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.”

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,822 TL (net 0,740 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,3 olarak hesaplanmaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 24.03.2022’dir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yenilenebilir Enerji Dernekleri Yöneticileriyle Buluşma Toplantısı” sonrasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 12’nci, Avrupa’da 5’inci sırada olduğunu belirterek, “Bu ivmeyi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projelerimizle sürdürmeye kararlıyız. İnşallah bu yıl içinde 2200 megavatı güneş, 850 megavatı rüzgar olmak üzere 3050 megavatlık yeni YEKA yarışmalarımızı gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Arena Bilgisayar (ARENA): Şirketin 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 oranında artarak 25mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in dördüncü çeyrekteki satış gelirleri 2.131mn TL olarak gerçekleşerek yıllık %42,2 oranında büyürken, brüt kar %39 oranında yükselmiş ve 4Ç2021’de 105,1mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %59 oranında artarak 45,6mn TL’ye çıkmıştır. Faaliyet karı ise aynı dönemde %32,4 oranında artarak 70,4mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket, finansman tarafında 29,5mn TL ve vergi tarafında 15,9mn TL gider yazdıktan sonra 4Ç2021 ana ortaklık net dönem karı 25mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı yıllık %3,9 oranında artarak 67,1mn TL’ye yükselmiştir.

Afyon Çimento (AFYON): Şirket tarafından ilk olarak 30.09.2016 tarihinde açıklanan, Afyonkarahisar’da bulunan eski çimento fabrikasının faaliyetine son verilmesi nedeniyle, Şirkete ait söz konusu fabrika arazisinin satışına ilişkin yürütülmekte olan süreç kapsamında; 2016-2022 döneminde toplam 156,8bin m2 büyüklüğe sahip ticari ve konut imarlı arsaların satışı gerçekleştirilmiş olup, söz konusu taşınmazların satışından Şirket toplam 153,3mn TL gelir elde edilmiştir.

Bosch Fren Sistemleri (BFREN): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı 4Ç2020’ye göre %59 artarak 8,8mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de yıllık %13,9 oranında artarak 90,3mn TL’ye yükselirken, brüt kar aynı dönemde %23,8 azalarak 7,6mn TL’yi göstermiştir. Operasyonel giderler 2,2mn TL, net diğer faaliyet giderleri 2,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece, esas faaliyet karı %65,7 azalarak 2,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında net 9,9mn TL gelir kaydedilmiş ve vergi öncesi net dönem karı 12,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. 3,9mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 8,8mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı net dönem karı yıllık %71,2 oranında artarak 40,3mn TL’ye yükselmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirketin 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre 49,4mn TL artarak 59,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in dördüncü çeyrekteki satış gelirleri 261,4mn TL olarak gerçekleşerek yıllık 182,1mn TL büyürken, brüt kar 44mn TL yükselmiş ve 4Ç2021’de 66,5mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %54,9 oranında artarak 23,1mn TL’ye çıkmıştır. Faaliyet karı ise aynı dönemde 87mn TL artarak 93,9mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket, finansman tarafında net 71,6mn TL ve vergi tarafında 9,3mn TL gider yazdıktan sonra 4Ç2021 ana ortaklık net dönem karı 59,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı net dönem karı yıllık 106,7mn TL artarak 130,7mn TL’ye yükselmiştir.

Türk İlaç (TRILC): Şirketin Yönetim Kurulu toplantısında Nijer ve Senegal’de Beslenme Serumu Üretim tesisi kurulması kararı alınmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 59 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 310,6 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,93 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,84-%1,96 bandında hareketin ardından %1,93 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -