Şaperon nedir

Biyolojiyle ilgilenen kişiler şaperon proteinleri hakkında araştırma yapıyor. Bu proteinler bizlere neler sunuyor?

 

Şaperon nedir? Şaperon proteinleri hayatımızı kurtaran özel moleküllerden bir tanesidir. Şaperonların temel görevi proteinlerin doğru katlanmasına yardımcı olmaktır. Hücre içerisinde ortalama 200.000 protein yer almaktadır. Şaperon her proteinin doğru bir şekilde üretilmesinden sorumludur.

Şaperonların Görevleri Nelerdir?

şaperon nedir görevleri nelerdir? Şaperonların hücre içindeki bazı görevleri şu şekildedir;

  • Ribozomda üretilmiş olan proteinlerin doğru zamanda katlanmalarına yardımcı olmak,
  • Hücre içerisinde yanlış katlanmış proteinlere bağlanmak,
  • Proteinlerin diğer organellere katlanmalarına engel olmak.

Protein Katlanmasında Şaperon Proteinleri

Şaperon proteinleri kendileriyle benzerlik gösteren proteinlerin katlanmasına yardımcı olur Vücut sıcaklığı yükseldiği zaman proteinlerin işlevi durmaya başlar. Isı şok proteinleri evrimsel süreçte hayatta kalmamızı sağlar. Protein katlanmasını en çok etkileyen konulardan bir tanesi ısıdır. Şaperon proteinleri polipeptit zincirlerinde yanlış katlanmaları düzenlemektedir.

Şaperon Proteinleri ile Yapılan Uygulamalar

Şaperon proteinlerinde ortaya çıkan mutasyonlar da bazı hastalıklara neden olabiliyor. Metabolik hastalıkların tedavisinde kimyasal şaperon proteinlerinden yararlanılır. Yanlış katlanan ve yığılma yapan proteinler strese neden olabilir. Hücre bu sorunu kendi başına çözemediği zaman dışarıdan kimyasal şaperon proteinleri kullanılır.

Şaperonların Önemi

Şaperon nedir? Şaporen, uygun protein katlanmasında önemli bir rol oynar. Şaperonların kaybı ya da mutasyonları farklı hastalıklara neden olabilir. Yanlış katlanmış proteinler normal hücresel işlevlere müdahale eder. Bu durum sağlık sorunlarına neden olur. Şaperonlar proteinlerin yanlış katlanmasını engelleyerek yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -