Sebze tohumu satışları patladı, Çinli gençler “kentli çiftçi” modası başlattı

Öteden beri tarımla uğraşma genine sahip olan Çinliler, kentli çiftçilere dönüşüp balkonlarını tarlalara dönüştürüyor.

 Bir yandan emeklerinin karşılığını kazanırken diğer yandan sebze yetiştirme sürecinde iç huzur ve rahatlığa kavuşuyorlar.

 Genç bir çift balkonlarında saksı sebzeleri yetiştiriyor

 Popüler e-ticaret platformu Tmall’in ana şirketi olan Alibaba tarafından yayımlanan “Balkon Tarımı” raporuna göre, bu yılın ilk çeyreğinde Tmall’da sebze tohumları satışı geçen yılın aynı dönemine göre iki katına çıktı.

 Rapora göre “balkon tarımı”nın en popüler olduğu yerler, Shanghai, Dongguan, Beijing, Suzhou ve Guangzhou gibi büyük şehirler. Balkonda sebze yetiştiren insanların çoğu 20-30 yaşları arasında. 

 Kişniş, frenk soğanı, acı biber ve domates en popüler ürünler.

 Tmall’da taze çiçek ve sebze satışından sorumlu bir yetkili, şu ana kadar bu gruptaki müşterilerin tohum, gübre ve toprak, otomatik yetiştirme makinelerine yönelik talebinin 10 milyar yuanlık bir pazar yarattığını, bir aceminin bile sadece bir düğmeye basarak şehirli bir çiftçi haline gelebildiğini söyledi.

 “Şehirli çiftçiler” modası

 Balkonda sebze yetiştirmenin asıl amacı artık sadece tasarruf değil.

 Çin Tarım Üniversitesi Ulusal Tarım Araştırma Merkezi Başkanı Han Yijun, balkonlarda sebze yetiştirmenin bir yaşam tarzı haline geldiğini söyledi.

 Çocuklar için balkon bahçeciliği, salgın döneminde doğanın tadını çıkarmanın bir yoludur ve sorumluluk duygularını beslemelerine yardımcı olur.

 Ayrıca yetiştiricilerin rengarenk domateslerinin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmalarının veya grup sohbetlerinde tohumlar ve yetiştirme konusunda deneyimlerini paylaşmalarının sosyal değeri de var.

  İnternet kullanıcılarının sosyal medyada “balkon tarımı” paylaşımları

 Shandong eyaletindeki büyük bir sebze yetiştirme bölgesinden meyve ve sebze tohumları satmak için Tmall’da çevrimiçi dükkân açan Zhao Haiping, tatlı mısır ve Japon kabak çekirdeğinin en çok satanlar arasında olduğunu söyledi.

 Zhao, “Şehirlerde sebze yetiştiren gençler e-ticaret platformlarından daha kaliteli ve modern tarımın ihtiyaçlarını karşılayabilen tohumlar satın alabilirler.” diye konuştu.

 Tarlalarda yetiştirilen tohumlarla karşılaştırıldığında, balkonda yetiştirilenler tohumlar daha çeşitlidir, yetiştirilmek için daha kolaydır; daha küçük paketlerle satılır, çevreye daha uygundur.

 Tohumlar sınavdan geçmeli

Bir çevrimiçi mağazanın sahibi olan Qin Huai, sattığı tohumların menşeinin ağırlıklı olarak Avrupa ve Amerika pazarları olduğunu söyledi.

Jiangsu eyaletindeki Tarım Bilimleri Akademisi Sebze Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Diao Weiping, eskiden yeşil soğan, zencefil ve sarımsağın daha çok balkonda yetiştirildiğini, çeşitli ekipmanların geliştirilmesi ile balkonda yetiştirilen sebze çeşitleri ve modellerinin giderek değiştiğini söyledi.

Diao, araştırmacıların tohum çeşitlerini test ederken aydınlatma, büyüme hızı, kalite, güvenlik ve süslendirme fonksiyonu gibi unsurlara dikkate aldıklarını söyledi.

Kentli çiftçiler, yaşam standartları arttıkça sebze çeşitlerindeki zevklerini kademeli olarak değiştirerek balkonlarını renklendiren, taze görünen şeyleri yetiştirmeyi tercih ediyorlar.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -