Somun

Somun

Başsız cıvataların her iki ucunda da dişler vardır. Bu tür civatalar genellikle sık sık sökülüp tekrar takılması gereken malzemelerde kullanılmaktadır. Başsız cıvatalar oldukça kuvvetli bir şekilde sıkıldıktan sonra somonlar serbest kısım üzerine yerleştirilir ve bu şekilde yapıştırılır. Bu sayede demontaj ve montaj işlemi yapılırken dişlilerin aşınması önlenmiş olur.
Esnek özel somun cıvatalar adından da anlaşılacağı gibi esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dışarıdan gelecek kuvvet faktörlerine tahammül etme kabiliyetine sahip değildir. Normal cıvatalar cıvata alanlarına zarar verirken, esnek cıvatalarla bu büyük ölçüde önlenebilir.
Esnek cıvataların gevşemesi nedeniyle ek önlem alınması gerekmez. Çünkü esnek cıvatalar yapıları gereği dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sert bir şekilde sıkıldıktan sonra endişelenecek bir şey yok.
Yüksek güç ileten bazı makinelerde toleranslı cıvatalar kullanılmaktadır. Bu cıvataların üst kısımları bu durum için özel olarak taşlanmıştır. Vidaların geçtiği delikler de raybalanır.

Bunun nedeni makinenin gücünden kaynaklanmaktadır. Ortak bir Konya civata ile bağlanan makineler, makine kuvvetli çalıştığında kesilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu, cıvataların ömrünü kısaltır.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -