Tarım dışı istihdam verisi öncesinde Asya piyasalarında pozitif

Bugün Ne Bekliyoruz? 

ABD’de bugün yayınlanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde Asya piyasalarında pozitif fiyatlamalar görmekteyiz. Bu sabah kazançlara öncülük eden Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,20, Topix Endeksi %0,23, Güney Kore Kospi Endeksi %0,41 artıda seyretmekte. Çin, Hong Kong ve Tayvan piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı olacak. ABD hisse senedi piyasasında iki günlük düşüşün ardından dün üç majör endekse de güçlü alım geldi; teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %2,60’ın üzerinde primli kapattı. Haftanın son işlem gününde ABD mayıs ayı istihdam raporu öne izlenecek. İstihdam artışının gücünü büyük ölçüde korumakla birlikte geçen ay yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerine gerilediği tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançlardaki artış enflasyonun altında kalsa da görece güçlü artışın devam etmesi beklenmekte. ADP Araştırma Enstitüsü’nün bu hafta yayınladığı mayıs istihdam verisi beklentinin oldukça altında kalarak pandemi başından beri en düşük istihdam artışını işaret etmişti. Ayrıca, nisan verisinde de belirgin bir aşağı yönlü revizyon mevcut. Bugün yurt içinde TÜİK’in mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları takip edilecek. Tüketici fiyatları nisanda aylık %7,25, yıllık %69,97 artarak yukarı yönlü eğilimini korumuştu. C Grubu çekirdek enflasyon yıllık %52,37 oldu. Üretici fiyatları tarafında aylık artış %7,67, yıllık %121,82 ile üç haneli seyir devam etmişti. İTO’nun çarşamba günü yayınladığı rakamlara göre İstanbul’da perakende fiyatlar mayısta aylık %5,84 artarken yıllık bazda artış %87,35 ile 24 yılın en yüksek değerini aldı.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endekslerinin geneli dün %1 civarında artarak pozitif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %1,01 ve CAC 40 Endeksi %1,27 artarken FTSE 100 Endeksi resmi tatil nedeniyle işlem görmedi. EUR/USD paritesi %0,86 artarak 1,075 seviyesine yükseldi. Dolar Endeksi 0,75 puan düşerek 101,75 puana geriledi. Avrupa Birliği (AB) Rusya’dan petrol ithalatına kısmi yasağın da bulunduğu altıncı yaptırım paketini onaylarken Sberbank’a da yaptırım kararı aldı. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nde üretici enflasyonu nisanda aylık %1,2 ve yıllık %37,2 yükseldi. Böylece Bölge’nin yıllık üretici enflasyonunda yeni rekor kaydedildi. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %2,69 artarak hisse endekslerindeki yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1,84 ve Dow Jones Endeksi %1,33 arttı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %2,91 seviyesinde stabil kaldı. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, haziran ve eylül toplantılarında 50’şer bp’lik faiz artışlarının uygun bir yol olduğunu belirterek ‘‘Eylül ayında duraksamak için bir neden yok.” dedi. Ülkedeki ADP özel sektör istihdamı verisi mayısta 128 bin ile tahminlerin oldukça altında arttı. Geçtiğimiz haftanın işsizlik maaşı başvuruları ise 200 bin ile tarihi düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. ABD’deki fabrika siparişleri nisanda %0,3 artış ile 533,2mlr USD olsada %0,7’lik beklentilerin altında kaldı. OPEC+ tüketici ülkelerden gelen baskıların etkisiyle haziran ve temmuz ayları için petrol üretim artış hızını %50 artırarak günlük üretimini 648 bin varil artırmaya karar verdi. Brent petrol dün %1,94 değerlenerek varil başına 118USD oldu. Ons altın %1,20 artarak 1.869USD oldu.

BİST100 Endeksi dün %1,28’lik artışla küresel hisse endekslerine paralel bir görünüm sergileyerek günü 2.601,56 puandan tamamladı. USD/TRY kuru %0,45 ve EUR/TRY kuru %1,55 arttı. Gram altın 15 TL değerlenerek 988 TL’ye ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 26 Mayıs’ta gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ait özetlerde cari dengede enerji kaynaklı risklerin sürdüğü belirtildi. Ayrıca PPK’nın güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edeceği ifade edildi. Ticaret Bakanlığı’nın mayıs ayı öncü verilerine göre dış ticaret açığı yıllık %157 artışla 10,7mlr USD oldu ve yeni rekor seviyeye yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -