Türk kahvesinin geçmişi

 

Türk kahvesi uzun bir geçmişe sahiptir ve birçok kişi tarafından tüketilmektedir. Böylece dünyadaki birçok Türk kafesini görebilirsiniz. Onlar da çoğunlukla Türkler tarafından açılmıştır.

Türk kahvesi içmek de gezginler için ortak bir ritüeldir. Türkiye’ye gelen turistler bu tadı yaşamak istiyor. Genelde tadı severler ve yanında fincan, kupa vb. gibi birçok kahve aksesuarı getirirler. Bu yüzden Türk kahvesi hakkında tüm bilgileri vermek istiyoruz. Tabii bir de köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır sorusu merak edilir. Renkli fincan takımı ile de içimi bir özeldir.

 

Kahve tarihi ne kadar geride?

Bu kahve bitkisinin Amerika’da da bulunduğunu düşünüyor musunuz? Kahvenin memleketi Afrika ülkesi Etiyopya’dır. Nasıl keşfedildiğine dair birçok hikaye var, en ünlülerinden bahsedeceğiz. Sonra o da aynı etkiyle denedi.

Ancak kahve bitkisi uzun süredir içecek olarak kullanılmamaktadır. Esas olarak bir ekmek türü olarak kullanılır. Etiyopya’dan sonra bitki Yemen’de yetiştirildi ve Yemenliler 14. yüzyılda içecek olarak içmeye başladılar. Ancak insanlar kahve çekirdeklerini kavurmazlar, sadece kahve çekirdeklerini suda pişirirler.

Osmanlı dönemi

 

  1. yüzyılda Osmanlılar kahveyi Yemen’den görmüşler ve çok sevmişler. Osmanlı İmparatorluğu da ilk kafesini 1554 yılında İstanbul’da açmıştır. Sonra önemli bir şey oldu. 17. yüzyılın başlarında, Baba Budon güney Hindistan’da kahve ağaçları yetiştirmeye başladı. Bu önemliydi çünkü o zamanlar Araplar çok baskındı ve çekirdekleri kurutmadan ya da kavurmadan başka ülkelere kahve göndermezlerdi.

Avrupa ve Amerika

 

Avrupa’da kahvenin tarihine kısaca bir göz atalım. Avrupa ülkeleri ve ABD kahveyle 17. yüzyılda tanıştı. Ayrıca porselen kahve takımı da bulunuyordu. Venedik, kahveyle ilk kez 1615’te tanışmış ve ilk kafesini 1645’te açmıştı. Kahve, 1650’lerden sonra Hollanda’da yetiştirilmeye başlandı. Ve İngiltere’deki ilk kafe 1650’de Oxford’da açıldı. Sonra 1730’da Jamaika’da kahve bitkileri yetiştirmeye başladılar. 1670’lerden sonra kahve kültürü Almanya, Avusturya ve Fransa’ya yayıldı. Görüldüğü gibi 17. yüzyılda ülkeler birbirleriyle etkileşim halindedir ve kahve kültürü çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Türk kahvesinde hangi kahve çekirdekleri kullanılır?

Türk kahvesi, yüksek kaliteli Arabica kahve çekirdeklerinden yapılır. Bu Arabica çekirdekleri önce kavrulur, ardından öğütülür. Arabica, dünyada en çok yetiştirilen ve tüketilen kahve çekirdeğidir. Çoğu insan Türk kahvesi çekirdeklerinin diğer kahve çekirdeklerinden farklı olduğunu düşünür. Ancak bu yanlıştır. Espresso ve diğer kahvelerde genellikle aynı Arabica çekirdekleri kullanılır. Kahve çekirdeklerinin pek çok çeşidi vardır, ancak en yaygın olanı Arabica’dır.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -