Ukrayna krizi piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecek

Bugün Ne Bekliyoruz? 

Küresel piyasalarda Ukrayna krizinin etkileri hissedilmeye devam ediyor. Asya hisse senetleri yeni haftaya dalgalı bir seyirle başladı. Bu sabah Japonya ve Güney Kore endekslerinde pozitif bir seyir görmekteyiz. Hong Kong hisse senetlerinde %0,80’in üzerinde kayıplar hâkim. Çin ana kara hisselerinde karışık bir seans izlenmekte. ABD endeksleri cuma gününü güçlü yükselişlerle kapatırken vadeliler haftaya %1,5’in üzerinde kayıplarla başlanacağını işaret etmektedir. Haftanın ilk işlem gününde petrol vadelileri %5’in üzerinde primli seyrediyor; bu sabah Brent petrol kontratları 105USD seviyesinin üzerini gördü. Ons altın %1 yükselişle yeniden 1.900USD’yi aştı. Rusya’nın geçen hafta Ukrayna’yı işgali başlaması sonrasında hisse senedi piyasalarındaki volatil seyir devam etmektedir. Savaşın beşinci gününe girilirken Rus güçlerinin Kiev’e doğru ilerlediği yönünde haberler mevcut. Rusya’ya karşı, ABD ve Avrupa ülkelerinin bazı Rus bankalarının swift sisteminden çıkarılması gibi bazı yeni yaptırımlara yöneldiğini görmekteyiz. Diğer yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski müzakere masasına oturma sinyali verdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna ve Rusya temsilcileri Ukrayna-Belarus sınırında ön koşulsuz olarak görüşme konusunda anlaştı. Ukrayna krizine ilişkin gelişmeler kısa vadede piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecektir. Türk lirası cinsi varlıklarda küresel piyasalardaki çalkantıya paralel olarak volatil seyrin sürmesini beklemekteyiz.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?

Avrupa hisse endeksleri haftanın son işlem gününde %3’ün üzerinde artış kaydederek pozitif görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %3,67, FTSE 100 Endeksi %3,91 ve CAC 40 Endeksi %3,55 oranında arttı. ABD hisse endekslerindeki yukarı yönlü harekette Dow Jones Endeksi %2,51 ile öncü oldu. S&P 500 Endeksi %2,24 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,64’lük artış kaydetti. EUR/USD paritesi %0,6 artarak 1,127’ye yükseldi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) benzer oranda düşerek 96,6 puana geriledi. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi %1,96 düzeyinde stabil kaldı. Ons altın, Ukrayna krizine yönelik yapılan barışçıl çağrıların etkisi ile %0,39 değer kaybetti ve 1.891USD oldu. Paralelinde Brent Petrol, %1,4 düşerek varil başına 94USD’ye geriledi. ABD’de enflasyon göstergesi olarak takip edilen PCE verisi Ocak’ta aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %6,1 arttı. Yıllık artış, 1982’den beri görülen en yüksek artış olarak kayda geçti. Çekirdek PCE de yıllık bazda %5,2 ile beklentilere paralel arttı. Kişisel harcamalar yüksek enflasyona karşın Ocak’ta beklentileri aşarak aylık bazda %2,1 arttı. Kişisel gelirler ise ilgili dönemde değişim göstermedi. Ülkede bekleyen konut satışları endeksi Ocak’ta piyasa beklentilerinin aksine %5,7 azalarak 109,5 değerine geriledi.

Cuma günü küresel borsalara paralel olarak BİST100 Endeksi’nde yukarı yönlü hareket gerçekleşti. Endeks, %5,46 artarak haftayı 1.952,4 puandan tamamladı. USD/TRY ve EUR/TRY kurları sırasıyla %1,73-%1,15 düştü. Tepki satışları kur tarafındaki gerilemede etkili oldu. Hem ons altın hem de kurdaki gerilemeye bağlı olarak gram altın %2’ye varan değer kaybı ile 838 TL oldu. TÜİK’in Şubat ayına ilişkin açıkladığı verilere göre ekonomik güven endeksi aylık bazda %2,6 azalarak 98,2 değerine düştü. Ekonomik güven endeksinin 100’den küçük olması genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. TÜRKBESD verilerine göre 6 ana üründe beyaz eşya satışları Ocak ayında yıllık bazda %16 düşerek 561.442 adet oldu. Beyaz eşya üretimi ise yıllık bazda %12 düşüşle 2,37mn adet olarak kaydedildi. Beyaz eşya ihracatında da %30’luk gerileme gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -