Utku Arslan

Utku Arslan

Mirastın hükmen reddi, diğer bir deyişle mirastan feragat; Vefat eden mirasçının her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerinden kanuni veya atanmış mirasçılar tarafından feragat edilmesi olarak tanımlanabilir.

Miras hukukunda evrensel halefiyet ilkesine göre, meşru ve tayin edilmiş mirasçılar, vasiyetçinin ölümünden sonra otomatik olarak mirasçı unvanını kazanırlar. Mirasçı sıfatını kazanırken, vasiyetçinin borçlarından sadece mal ile değil, aynı zamanda kendi kişisel mallarıyla da sorumlu olurlar.

Miras, mirasçının ölümü üzerine derhal ve kanuna göre mirasçılara geçer (MK. 599). Bunu yapmak için, kural olarak, mirasçıların bir irade beyanı hazırlamasına gerek yoktur. Genel miras ilkesi gereği miras, tam ve otomatik olarak mirasçılara geçer. Alacak hakkı ve mirasçının borçları da mirasçılara geçer ve mirasçılar bundan sadece miras yoluyla değil, kişisel mallarıyla da sorumludur. Mirasçının bu şekilde borçlu olduğu durumlarda, mirasçıların bundan sorumlu olmaması için “mirastan feragat” söz konusudur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -