Wang Yi: ABD’nin “Hint-Pasifik stratejisi” başarısızlığa uğrayacak

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin “Hint-Pasifik stratejisi”nin muhakkak başarısızlığa uğrayacağını kaydetti.

Wang Yi, bugün Pakistanlı mevkidaşı Bilaval Butto Zerdari ile Çin’in güneyindeki Guangzhou kentinde bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Wang Yi, basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD’nin Hint-Pasifik stratejisinin başta Asya-Pasifik ülkeleri olmak üzere uluslararası toplumun tamamında kaygıya yol açtığına işaret ederek, bu stratejinin bölgedeki mevcut etkili işbirliği çerçevelerini yok etmeyi ve bölge ülkelerinin onlarca yıl içinde elde ettiği barışçıl kalkınma sonuçlarını yok etmeyi amaçladığını söyledi.

Bölgenin bütünleşme sürecinin ilerletilmesinin ve Asya-Pasifik kader ortaklığının kurulmasının çağın eğilimini yansıttığına dikkat çeken Wang, bölge ülkelerinin gösterdiği dayanışma ve ortak çabaların sonucunda, mevcut çalkantılı uluslararası durum karşısında bölgedeki genel barış ve istikrarın korunduğunu, Asya’nın kalkınmasının salgının gölgesinden çıkmaya başladığını ve 2021’de bölgenin GSYİH’sinin yüzde 6,3 büyüdüğünü dile getirdi.

Wang Yi, ABD’nin ortaya koyduğu Hint-Pasifik stratejisinin, özgürlük ve açıklık bahanesiyle küçük gruplar oluşturmaya çalışarak, Çin’i engellemeyi ve Asya-Pasifik ülkelerini de ABD hegemonyasının bir aracı olarak kullanmayı amaçladığını kaydetti.

Wang, ABD’nin ayrıca Taiwan ve Güney Çin Denizi meselelerini kullanarak Asya-Pasifik bölgesinde çalkantılar yaratmayı hedeflediğini belirtti.

Wang Yi, Hint-Pasifik stratejisinin bölünmeler yaratan, zıtlaşmaları kışkırtan ve barışı baltalayan bir strateji niteliği taşıdığının olgularca ispatlandığını, bu stratejinin muhakkak başarısızlığa uğrayacağını vurguladı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -