Yatırım portföyünü çeşitlendirenler, riskleri en aza indiriyor

ABD merkez bankası Fed’in sıkılaşan para politikası, Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki karantinalarla birleşince, Amerikan borsaları mayıs ayında önemli düşüşler kaydetti. Dow’da listelenen köklü şirketlere ait istikrarlı hisseler yılbaşından bu yana %14 değer kaybederken, S&P 500 geçtiğimiz günlerde 3 Ocak’taki zirvesinden %20 geriledi. En büyük değer kayıplarından biri de yılın başından bu yana %27’lik düşüş görülen teknoloji şirketlerinin listelendiği Nasdaq borsasında oldu. Öte yandan, daralan ve durgunlaşan küresel ekonomiye rağmen bireysel yatırımcıların borsalara olan ilgisi azalmadı. Bank of America (BofA) tarafından hazırlanan küresel araştırma raporunda, bireysel yatırımcıların, ABD hisse senetlerinin yıl başından bu yana en büyük alıcıları olduğuna dikkat çekilirken, düşüşlere rağmen agresif bir strateji izledikleri vurgulandı.

Piyasalardaki değişimlere ve yatırımcı ilgisine dair değerlendirmelerini paylaşan Finfree Kurucusu ve CEO’su Senih Mete Dal, “ABD borsaları, mayısta ayı piyasalarının karamsarlık sınırlarında dolaşsa da yatırımcı ilgisinin azalmadığı görülüyor. Bunun, perakende yatırımcıların daha uzun vadeli hedeflere sahip olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Yeni nesil yatırım platformu Finfree olarak, yatırımcıların uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için tüm yatırım ihtiyaçlarını tek bir uygulamada sunma vizyonuyla yola çıktık. Bu kapsamda, çok yakında Finfree üzerinden Amerikan hisselerine yatırım yapma dönemini başlatıyoruz” dedi.

“Kayıplardan korunmanın yolu pazar riskini çeşitlendirmek”

Değişkenliğin piyasaların doğasında olduğuna dikkat çeken Senih Mete Dal, “Küresel olaylardan doğrudan ya da dolaylı biçimde etkilenen tüm yatırım araçları, temel finansal prensiplerle şekillenen fırsatlar ve riskler barındırıyor. Bu noktada perakende yatırımcıların kayıplardan korunmak için pazar riskini çeşitlendirmesi gerekiyor. Farklı yatırım araçlarını ya da farklı değişkenlerle şekillenen hisse piyasalarını seçmek ve yatırım portföyünü bu şekilde tasarlamak, riski çeşitli araçlar üzerinde dağıtmaya yarıyor. Borsa yatırımını yalınlaştırmayı amaçlayan Finfree olarak bireysel yatırımcıların pazar risklerini çeşitlendirmelerini mümkün kılmak için Amerikan borsalarına yatırım yapma olanağı sunacağız” ifadelerini kullandı.

“Bireysel yatırımcılara rekabet avantajı sağlıyoruz”

Farklı yatırım enstrümanlarını tek bir platformda sunan uygulamaların yatırımcıları ani değer kayıplarından korumaya yardımcı olduğuna dikkat çeken Finfree Kurucusu ve CEO’su Senih Mete Dal, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Yeni nesil yatırım platformu Finfree, yatırıma dair eğitim, temel analiz, portföy takibi gibi tüm ihtiyaçları tek bir uygulamayla sunmayı amaçlıyor. Kurulduğumuz günden bu yana Türk borsasında yatırım yapmak isteyen tüm kullanıcılarımıza, hem sağladığımız verilerle hem de 2022 başından bu yana Türk hisseleriyle işlem yapma olanağı tanıyoruz. Çok yakında, Amerikan piyasalarını da platforma dahil ederek Finfree’yi tam anlamıyla bir yatırım platformuna dönüştürüyoruz. Derin finans ve borsa bilgisi olmadan yabancı hisselerin durumunu, büyümesini, kârlılığını ve değerlemesini hızlıca görmeye olanak tanıyan Finfree, bireysel yatırımcıların kurumsallarla rekabet etmesini kolaylaştırıyor. Sanal portföy aracılığıyla, sıfırdan başlayanlar bile risk almadan finansal okuryazarlıklarını ve piyasa yorumlama kabiliyetlerini geliştirebiliyor.”

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -