Sorunlar ortaya çıkmadan kalbi korumak önemlidir; ancak çoğu insanda da kalp ile ilgili problemler vardır. Sigara, sağlıksız beslenme, yüksek tansiyon gibi etmenler kalbi etkiler. kalp ameliyatı ise çeşitli sebepler sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara cerrahi müdahaleyi içerir.
Kalp ameliyatları sırasında genellik ile kalp pompası adı verilen bir cihaz kullanılır. Ameliyat sırasında kalp durdurulur, vücudun ise fonksiyonlarının devam etmesi gerekir. Kalp pompası tam da burada devreye girer. Güvenli bir şekilde kalbin durdurulup organların çalışmasına katkı sağlar.
Kalp Ameliyatı ve Çeşitleri
Açık kalp ameliyatı: Kalp pompası adı verilen aletin kullanıldığı ameliyatlardır. Kalp açık olduğu için ameliyat sırasında bir sorun yaşanır ise müdahale oldukça kolaydır. Bu yöntemde göğüs kemiği açılır. İyileşme sürecine bu yüzden biraz daha uzundur. Yaklaşık 2-3 hafta sürer.
Kapalı kalp ameliyatı: Bir tür koroner bypass ameliyatıdır. Burada kalp pompasına gerek duyulmaz; çünkü kalp durdurulmadan uygulanan bir yöntemdir. Bazen göğüs kemiği açılır. Bazı durumlarda ise göğüs kemiğinin açılmasına gerek kalmaz, sağ göğüsün yan tarafından küçük bir kesi ile işlem yapılır.
Ufak kesi kalp ameliyatı: Sağ göğsün alt tarafından açılan küçük bir kesi ile işlem gerçekleştirilir.
Girişimsel yöntemler: Kasıktan girilerek yapılan ameliyat çeşididir.